Japanilainen ruoka- ja keittiötarvikeliike Helsingissä
Tokyokan
Uutiset
Nettikauppa
Tuotteet
Sushiainekset
Astiat ja veitset
MAC-veitset
Sushikurssit
Kimonotakit
Tilaukset
Sushiohjeita
Linkit

SUSHIOHJE


sushitarvikkeita

Sushia voit tehdä helposti itsekin, kunhan käytät oikeita aineksia ja välineitä. Tokyokanista saat joko aloittelijalle sopivan sushi-kitin tai pitemmälle ehtineelle sopivia aineksia ja välineitä.

Ainekset ja välineet

Kokuho Rose- tai Tsurumai-riisiä, Mitsukan-sushietikkaa, sushinorilevää, vähäsuolaista Yamasa-soijakastiketta dippaukseen yhdessä wasabin kanssa, hillottua inkivääriä garia lisäkkeeksi, dashi-kalalientä munakkaaseen, bambumatto käärimiseen, nigirimuotti nigirisushiin, vihreää teetä, raakaa merikalaa, kasviksia.

Sushiriisin (sumeshi) keittäminen

Huuhtele 4 dl riisiä kylmällä vedellä. Pane riisi syvään kattilaan ja lisää 4,5 dl vettä. Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 15 min ja laita kansi päälle. Kuumenna lieden suurimmalla teholla, kunnes riisi alkaa kiehua, käännä lämpö pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen vielä noin 10 min. Katkaise lämpö ja anna riisin hautua vielä noin 10 min. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon. Riisin kiehuessa voit tehdä sushietikkaliemen maustamiseen.

Sushiriisin maustaminen awasezu-kastikkeella

Kiehauta ja jäähdytä 7 rkl riisietikkaa, 1/2 rkl suolaa ja 4 rkl sokeria tai käytä noin 1/2 kupillista valmista sushi-su-kastiketta. Kaada liemi riisin päälle ja sekoita sitä samalla leikkausliikkkein. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi esim. viuhkalla. Jos et käytä riisiä heti, peitä se kostealla pyyhkeellä. Riisi säilyy yhden päivän huoneenlämmössä (ei jääkaapissa, koska etikkariisi kovettuu kylmässä).

Maki-Zushi (sushirullat)

  1. Aseta nori bambumatolle. Levitä sumeshia (etikkariisiä) norille. Jätä päädystä noin 3 cm tyhjäksi. Tee kevyt vako keskelle.
  2. Aseta täytteet esim. raaka kala ja tuore kurkku keskelle. Rullaa käärö matolla. Jos nori ei tartu kiinni, kostuta reunasta vedellä.
  3. Kääri maton avulla tiukka, tasainen käärö.
  4. Yhdestä sushikääröstä saat 8-10 palaa. Kasta veitsi välillä etikkaliemeen.

Gunkanmaki (mätisushi)

  1. Ota pari rkl riisiä. Tee ovaalinmallinen riisipallo. Leikkaa norisuikale ympärille. Norin täytyy olla reunastaan 1-2 cm korkeampi kuin riisipallon.
  2. Liimaa norin liitoskohta vedellä kiinni. Laita mätiä ja nokare wasabia päälle.

Nigirizushi (riisipallojen teko)

  1. Ota parin ruokalusikallisen verran (20-25 g) sushiriisiä. Pyörittele riisipallo.
  2. Ota kalapala vasempaan käteen. Sipaise siihen hiukan wasabia.
  3. Paina kevyesti riisipallo kalapalaan kiinni.
  4. Muotoile riisipalloa kevyesti painellen ovaalin muotoon.

Tamagoyaki (makeahko munakas)

  1. Vatkaa 4 kananmunaa niin, että keltuaiset rikkoutuvat.
  2. Sulata 2 rkl sokeria 4 ruokalusikallisessa dashi-kalalientä.
  3. Kaada liemi munien joukkoon ja lisää hieman suolaa.
  4. Kuumenna pannu, lisää oljy.
  5. Kaada ohut kerros munakasta pannulle.
  6. Kun munakas on paistunut, kierrä se kuvan näyttämällä tavalla.
  7. Siirrä munakas pannun päätyyn.
  8. Kohota munakkaan reunaa, jotta lientä valuisi valmiin munakkaan alle. Toista kohtien 6 ja 7 mukaan niin kauan kuin lientä riittää.
  9. Leikkaa valmis munakas joko ohuiksi suikaleiksi makirullaan tai isommiksi paloiksi nigirisushiin.

Sushiohje

Tästä saat saman ohjeen kuvilla varustettuna pdf-tiedostona: sushiohje.
(avaaminen vaatii ilmaisen Adobe Acrobat Reader-ohjelman)

TOKYOKAN
Annankatu 24
00100 HELSINKI
Puhelin: (09) 622 5553
Telefax: (09) 622 5552
Sähköposti: info (at) tokyokan.fi
Avoinna ma-pe 10-18, la 10-15

English   Japaniksi


Päivitetty viimeksi 1.10.2015